המצרכים:
6 תפוחי אדמה בגודל בינוני-גדול חתוכים לפרוסות
3-4 חצילים פרוסים לאורך
לתערובת הבשר:
1 קילוגרם בשר טחון
2 ביצים
1 חבילת פטרוזיליה
2 בצלים מגורדים
מעט קינמון
מלח
פלפל שחור
מעט בהרט
ראס אל חנות
פפריקה
אבקת מרק
פירורי לחם
לציפוי:
3 ביצים
פפריקה
מלח
פלפל שחור
3-4 כפות קמח
מים
לרוטב:
3 קופסאות רסק עגבניות קטן
3-4 שיני שום כתשות
מלח
פלפל 2-3
כפות סוכר
1/3-1/2 חבילת כוסברה קצוצה
1 ליטר מים רותחים
מעט כמון
תוספות לסידור הסיר:
מעט שמן
2 בצלים מגורדים
8-9 עגבניות תמר גדולות חתוכות לקוביות בינוניות/מגורדות
קוביות תפוחי אדמה
מעט קוביות דלעת וחציל
5-6 גבעולי סלרי (עם העלים)
אופן ההכנה:
המנה מתאימה לכ-20 סועדים. לסעודה משפחתית יש להשתמש בכחצי מהכמות.
המנה דורשת לא מעט עבודה, אך הטעם, שווה כל שניה של מאמץ.
הכנה מוקדמת:
- פורסים תפוחי אדמה לפרוסות בעובי של כ 2-3 ס”מ. בכל פרוסה עושים חתך באמצע לאורך, כמעט עד הסוף, כך שיישאר עדיין מחובר בקצה (מעין סנדביץ’)
- ממליחים את הפרוסות ומניחים שעתיים במסננת לריכוך (ניתן להכנה גם מפרוסות חצילים מטוגנות, פרחי כרובית ולבבות ארטישוק
למילוי:
- במעבד מזון, שמים את כל מרכיבי התיבול לקציצות, (הכל פרט לבשר ולקמח המצה). ומעבדים עם להב מתכת עד ליצירת עיסה
- מוסיפים את עיסת התיבול לבשר בהדרגה ולשים בידיים היטב.(במידה והתערובת רטובה מידי, מוסיפים מעט קמח מצה או פירורי לחם)
- לוקחים מעט מתערובת הבשר ומגלגלים ביד לקציצה עגולה (בגודל כדור פלאפל גדול) את ה”קציצה” מכניסים למרכז של פרוסות תפוחי אדמה אותם חתכנו ומנקים את דפנות הירק משאריות בשר (זה צריך להראות כמו פה פתוח ממולא בבשר) כנל עם החצילים- ליצור “סנדביצים” כך ממשיכים עם כל התערובת הבשר ופרוסות הירקות. את יתרת הבשר ניתן להכין כקציצות. (כאמור ניתן גם לעשות קציצות ללא ירקות, או למלא בפרחי כרובית תחתית ארטישוק, קישוא עגול, בצל ועגבניה)
לציפוי הממולאים:
- טורפים היטב את הביצים יחד עם רסק עגבניות והקמח לבלילה אחידה וממליחים.
- מחממים מחבת עם שמן עמוק.
- טובלים את הממולאים בתערובת הביצה ומטגנים (כשהשמן חם) במשך 2-3 דקות מכל צד עד שכולו מזהיב ומוציאים לנייר סופג.
- שמרו את השמן, אנו נזדקק לו בהמשך.
להכנת הרוטב:
- בסיר בינוני מחממים כ3/4 כוס משמן הטיגון של המפרום
- מטגנים בו את השום יחד עם 3 קופסאות רסק עגבניות קטן, מלח, פלפל שחור, ו2-3 כפיות קינמון.
- מערבבים היטב עד שהשמן נמהל ברסק ומוסיפים את שאר התבלינים.
- לאחר מכן, מוסיפים בהדרגה ליטר מים רותחים, מביאים לרתיחה ומבשלים מספר דקות.
להרכבת הסיר:
- בסיר גדול ורחב מטגנים את הבצל עד להזהבה.
- מוסיפים את העגבניות, מתבלים בפלפל, מלח ומעט סוכר ומבשלים עוד מספר דקות.
- מעל, מפזרים את קוביות הדלעת ותפוחי האדמה ומעליהם את החציל (במידה ויש) רצוי לשמור כמה קוביות מהירקות על מנת לשים גם מעל המפרום לאסתטיות הסיר. בין השכבות ממליחים ומפלפלים מעט.
- מסדרים את המפרום בסיר. במידה ומכינים גם ממולאים מירקות אחרים, מסדרים אותם לפי מידת הרכות והעדינות שלהם, כאשר הקשים בתחתית והעדינים יותר מעליהם.
- כעת, שופכים בזהירות ובאיטיות את כל הרוטב שהכנו על הקציצות שבתוך הסיר. (במידה וצריך, מוסיפים מעט מים רותחים שיכסו מעט את הקציצות.
- מפזרים מעט את עלי הסלרי.
- מביאים לרתיחה טובה, מכניסים חלקית וממשיכים לבשל על אש נמוכה( כך שיבעבע כל הזמן)
- מבשלים למשך כ-3 שעות (מומלץ לבשל על תחתית מבודדת מהגז למניעת שריפת התחתית, רצוי כמובן על פתיליה) חשוב לשמור על הנוזלים בסיר.
בתיאבון!